5 Mart 2013 Salı

İshal Nedir ve Nasıl Geçer ?



 İshal Nedir ve Nasıl Geçer ? tamamı >>


Öncelikle belirtmek isterim ki, benim verdiğim bilgiler tamamen gündelik bilgilerdir.Yani ağır bir ishaliniz varsa kesinlikle doktorunuza veya aile hekiminize başvurunuz.Burada yazılanlar, hafif ishal olan kişiler için geçerlidir..


İshal nedir ?

Biliyoruz ki ishal çok kötü bir durumdur.Vücudun tamamen boşalması ve temizlenmesidir.Ancak insanı rahatsız edebilmektedir.Sürekli olarak tuvalete gitme isteği doğurur.Aslında ishal sanıldığının aksine iyi bir hastalıktır.Çünkü vücudumuzu tamamen temizlemekte ve adeta bir dezenfekte etkisi göstermektedir.İshal kesinlikle kesilmeye çalışılmamalıdır.Bunun altını çizerek söylüyorum, ishalı kesmeye değil yavaşlatarak ortadan kaldırmaya çalışın.Çünkü anında geçen ishal vücuda ters tepki edebilir.Ani kusmalar ve gece kusmalarıyla karşılaşabilirsiniz.Tecrübeli olduğum için bu konuda sizlere tavsiyeler vermekteyim..


İshalin nedenleri ;

- Çeşitli nedenlerle bağırsakların virüs kapması (çok kolay bir durumdur)

bağırsaklarınız virüs kaparsa, muhtemelen doktorunuz musluk suyu içmemenizi söyleyecektir.Bu durumda şişe suları alın ve mutlaka 1 hafta kullanın .Daha sonra yiyeceklerinize çok dikkat edin.Mesela sulu yiyecekler yemeye çalışın ki hem ishal yavaşlasın hemde giden su miktarınız karşılansın, bu çok önemlidir.Vücudun yaklaşık %70'i su olduğu için giden suyu mutlaka karşılamalıyız..

 

- Mideyi üşütmek

Özellikle köye gidip gelenlerde çok görülüyor.Ben çok yaşadım.Köydeki hava soğuk ve devamlı rüzgar esen bir hava olduğu için midemizi üşütebiliriz.Bu durumda da 2-3 gün dinlenebiliriz.


- Yiyeceklerden tiksinmek veya fazla yemek

Özellikle küçük çocuklarda görülmektedir.Bir yiyeceği çok yerler ve tiksinirler.Gece kusarlar ve sabaha ishal olarak uyanırlar.Bu doğal bir durumdur.Bol su içilmelidir ve tuzlu yüyecekler yenilmelidir.


İshale temel olarak iyi gelen şeyler ;

Katı yiyecekler yenilmelidir.Örnek olarak ekmek arası yenilmelidir.Bu hem midenizi tutacak hemde katı olduğu için ishali yavaşlatacaktır.Ancak mideniz bunu kaldırmıyorsa, patates püresi yapılıp yenilebilir.Yada çok etkili bir yöntem olarak, pirinç lapası yapılıp yoğurtlanıp yenilmelidir.Bu da ishali yavaşlatan bir yiyecektir.


İshal olan kişi kesinlikle bol su içmelidir.Tuzlu yiyecekler yemelidir.Bu sayede kaybedilen tuz ve su miktarı kolayca karşılanabilir.Bunlar tamamen öneridir.Ağır bir ishal geçiriyorsanız kesinlikle doktorunuza başvurun..


Önemli not ;

İshal çok çok ağırsa ve vücut hızla su kaybediyorsa,  bir kaşık kahve içine biraz limon sıkıp yenilmelidir.Kahve dediğim türk kahvesidir.Biliyorum acı bir tat bırakabilir.Ancak tamamen ishali kesici bir özelliğe sahiptir.Ancak kesinlikle doktora danışmadan bunu uygulamayınız.Sonuçları çok ağır olabilmektedir.


Geçmiş olsun.



İshal Nedir ve Nasıl Geçer ? tamamı >>


 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder