10 Şubat 2013 Pazar

Balkan savaşının nedenleri ve sonuçları



 Balkan savaşının nedenleri ve sonuçları tamamı >>


BALKAN SAVAŞLARI. 1912-1913

1.Balkan savaşı. 1912

Sebepleri.

1    Rusya’nın dört Balkan devletini( Yunanistan-Bulgaristan-Sırbistan-Karadağ) bir araya getirip Osmanlıların Balkanlardaki varlığına son verip, daha sonra elde ettikleri toprakları kendi aralarında paylaşmaları konusunda örgütlemesi.

2    Osmanlıcılık anlayışı ile dış işleri bakanlığı na getirilen Ermeni Gabriel efendinin Ruslardan aldığı direktifle, Osmanlıların savunma amaçlı olarak Balkanlarda bekletiği askerleri terhis edip, Balkan topraklarını savunmasız hale getirmesi.

3    Osmanlıların tüm dikkatinin Trablusgarbda olmasının yarattığı uygun ortam.

Savaşın gelişmesi.

Savaş Karadağ’ın saldırısı ile başladı, daha sonra diğerleri de katıldı. Osmanlılara karşı beklemedikleri bir başarı kazandılar. Bu arada, Sırbistan’ın denize ulaşmasını istemeyen Avusturya’nın desteği ile, zaten karayolu bağlantısı kesilmiş olan Arnavutluk da bağımsızlığını ilan etti.

Londra Ant. Yapıldı.9 Mayıs 1913.

Buna göre: Midye-Enez çizgisinin batısında kalan tüm topraklar elden çıktı.

2.Balkan savaşı. 1913

1.Balkan savaşında Balkan Devletleri ele geçirdikleri toprakları paylaşmada anlaşmazlık yaşadı. Savaş sonunda en fazla payı Bulgaristan aldığı için diğerleri Bulgaristana karşı örgütlendi. Bulgaristan’ın bu zor durumundan yaralanmak isteyen Romanya da önceki savaşta olmadığı halde toprak kazanmak için saldırıya geçti.

Balkan Devletlerinin bu kargaşasından yaralanmak isteyen Osmanlı devleti de karşı saldırıya geçip Edirne ve Kırklarelini geri aldı.

Sonuçta Yunanistan ile Atina, Bulgaristan ile de İstanbul Antl. Yapılarak savaşa son verildi. Balkan devletleri de kendi aralarındaki mücadelelere Bükreş Antl. İle son verdi. 1913.

Meriç Irmağı hem Yunanistan hem de Bulgaristan ile doğal sınır olarak kabul edildi.

Yunanistan savaş tazminatı olarak Karaağaç’ı Osmanlılara verdi.


Balkan Savaşlarının kaybedilmesinde, Orduda çıkan kıskançlık, particilik nedenleriyle yaşanan kırgınlıklar, birlikler arasındaki irtibatın kurulamamasının rolü büyüktür.

Üst üste gelen kayıplar Osmanlı Devletini çok yıpratmıştır. Hele Balkan Savaşının acısı uzun süre Osmanlıların içinden çıkmamıştır.



Balkan Savaşlarından sonra Almanların büyük bir şevkat ile Osmanlılara yardım elini uzatmış olması, Almanlara olan güveni daha da artırmıştır.






Ufuk ÖZTÜRK

Almanyanın yardım amaçlı Osmanlılara yaklaşması öte yandan İngilizleri de hayli tedirgin etti. Bu durum zaten taa baştan beri oluşan gerginliği daha da artırdı ve beklenen savaşın artık zamanının geldiğinin de işareti oldu. Şimdi tek mesele savaşı başlatacak sözde nedene kalmıştı.

1.DÜNYA SAVAŞI. 1914-1918

Sebepleri.

1    Asıl Sebep :İngiltere ile Almanya arasındaki ekonomik rekabet ve Osmanlıları birbirlerine kaptırmama mücadelesi.

2    Sözde Sebep:Avusturya-Macaristan veliahtı Franz Ferdinant’ın, Sırbistan’ın Saraybosna şehrini ziyareti sırasında Princip adlı bir sırplı tarafından öldürülmesi.

Bu olaydan sonra Avusturya, Almanların desteği ile Sırbistan’a bir ültimatom verdi. Sırbistan da İngilterenin desteği ile kayıtsız davrandı. VE böylece 1.Dünya Savaşı Avusturya ile Sırbistan arasında bir bölge savaşı olarak başladı. Daha sonra diğer devletlerde katılınca ortalık karıştı.

Gelişme :

Almanya, Belçika üzerinden Fransaya girdi. Daha sonra Doğuya yönelerek Ruslarla çatıştı. Ruslar üst üste aldıkları yenilgiler üzerine sarsıldı.



Balkan savaşının nedenleri ve sonuçları tamamı >>


 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder