21 Mayıs 2013 Salı

5.SINIF SOSYAL BİLGİLER GERÇEKLEŞEN DÜŞLER


Buluş, bir şeyi ilk kez ortaya koymaya veya keşfetmeye denir. Buluşlar, insanoğlunun ihtiyaçlarını karşılama ve karşılaştığı sorunları çözme merakından doğmaktadır. Buluşlar insan yaşamını kolaylaştırır ve değiştirir.
     Ateş: İnsanlık tarihinin en önemli buluşu ateştir. Ateşin bulunmasıyla birlikte, insanlar yemek pişirme, ısınma gibi pek çok alanda ateşi kullanmaya başlamışlardır.
     Cam, ilk olarak Fenikeliler tarafından kullanılmıştır. Kum, soda ve kireç karışımları yüksek ısılı fırınlarda eritilerek cam elde edilmiştir. Camın hafif olması ve aydınlığı sağlaması ya­nında estetik olması da kullanım alanını genişletmiştir.
     Saat: İnsanların gün ışığından daha fazla yararlanma isteği nedeniyle ortaya çıkmıştır. Gölgelere göre çalışan güneş saati, iki cam bölmeden birinin içine konulan kumun akışına göre oluşturulan kum saati, mumun yanış süresine göre mum saati kullanıldı. Zamanla gelişen teknoloji ile mekanik saatler ve kuvarslı saatler küçültüldü. Elektronik saatler ile zamanı ölçme çalışmaları günümüzde son şeklini aldı.
     Tekerlek: Ulaşımın yanı sıra çömlek yapımında, tarım faaliyetlerinde ve değirmenlerde faydalanılıyordu. Tekerlekli arabaların yapılması insanların yaşamında büyük kolaylıklar sağlamıştır.
Tekerlekle birlikte insanların yaşamını kolaylaştıran pek çok araç bulunmuştur. Bu araçlar zamanla geliştirilmiş ve günümüzdeki bilgi ve teknoloji seviyesine ulaşılmıştır.

Teknoloji, bilimsel bilgilerden yararlanarak insanoğlunun ihtiyaçlarına uygun alet ve araçların yapılması ya da üretilmesi için gerekli bilgi ve yetenektir. Buluşların ortaya çıkması için insanoğlunun belli bir bilimsel ve teknolojik birikime sahip olması gerekmiştir. Günümüzde buluşların çoğu, daha önce yapılan çalışmaların, birikimlerin ve aletlerin geliştirilmesinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır. Değişen ve gelişen ihtiyaçlarımıza ayak uyduran teknoloji geliştirdiği ürünlerle yaşantımızın bir parçası oldu.
Teknolojinin Olumlu Etkileri
 - İnsanlar elektrik ve ampul sayesinde evlerini ve iş yerlerini geceleri de aydınlatmaya başladılar.


 - Otomobil, tren, gemi, uçak yapımı ticaret ve ulaşımda büyük kolaylıklar sağlamıştır.
 - Bilgisayarlarda bilgiyi depolama, internet ile de kısa sürede bilgiyi paylaşma ve aynı zamanda bu bilgilere ulaşma olanakları da arttı
 - Evimizde kullandığımız teknolojik aletler hayatımızı hiç düşünemediğimiz kadar kolaylaştırmaktadır. ( TV, Buzdolabı vb.)
 - İnsanların yakalandıkları hastalıkların tedavisi ya da teşhisi için sağlık çalışanları bir çok teknolojik aletleri kullanmaktadır.    
( Röntgen, MR gibi)
Teknolojinin Olumsuz Etkileri
- Bilgisayar başında çok fazla zaman geçirirsek göz ve beden sağlığımız bozulabilir. Arkadaşlık ve aile içi iletişimimizde olumsuzluklar ortaya çıkabilir.
- Ulaşım araçları havayı, toprağı ve suyu kirletmekte ve gürültü kirliliğine yol açmaktadır.
- Savaş uçakları, atom bombası vb. buluşlar binlerce insanın ölümüne yol açmıştır.
- Teknolojinin yol açtığı küresel ısınma ve iklim değişikliği nedeniyle bir çok hayvan ve bitki türlerinin nesli tükenmek üzeredir.
- Teknolojinin neden olduğu kirlilik pek çok hastalığın artmasına neden olmuştur.
- Teknolojik gelişmeler semercilik, nalbant gibi bazı mesleklerin yok olmasına neden olmaktadır.

BİLİM ADAMLARI
Bilim: Evrenin ya da olayların bir bölümünü konu olarak seçen, deneysel yöntemlere ve gerçekliğe dayanarak sonuçlar çıkarmaya çalışan düzenli bilgidir.
Bilim Adamı: Bir soruna çözüm bulmak için harekete geçen kişidir.
İnsanoğlu günümüzdeki bilgi ve birikime, teknolojik seviyeye bilim insanları sayesinde ulaşmıştır. Bilime ışık tutan bilim insanlarından bazıları şunlardır:
Louis Pasteur: Fransa da doğmuş bu bilim adamı fizik, kimya ve tıp alanındaki çalışmaları ile tanınmıştır. İnsan ve hayvanlarda görülen şarbon, tavuk kolerası ve kuduz hastalıkları ile, bağışıklık mekanizması ve aşı hazırlama teknikleri üzerinde çalışmıştır. Pasteur'un tüm dünyada tanınmasını sağlayan buluşu ise kuduz aşısıdır. Kuduz aşısı diğer aşıların da önünü açmıştır.
Prof. Dr. Gazi Yaşargil: 1925'te Diyarbakır'da doğmuş Türk bilim adamıdır. Beyin ve sinir sistemleri üzerine yaptığı çalışmalarla tıp alanında çok önemli buluşlar gerçekleştirmiştir. Microcerrahiyi beyinle ilgili hastalıklarda uygulayarak çok zor ve hassas bölgelerdeki tümörlerin alınabileceğini kanıtlamıştır. Bu başarılarından dolayı Dünya Beyin Cerrahları Birliği tarafından "yüzyılın adamı" seçilmiştir.
Maria Montessori: 1870’te İtalya’da doğdu. Tıp okulunu bitirerek İtalya’nın ilk kadın doktoru oldu. Zihinsel engelli çocuklar üzerinde araştırmalar soncunda eğitim alanında dünya çapında değişiklikler yapılmasını sağladı.
Nicolaus Copernicus: Polonya’da doğdu. Modern astronominin kurusudur. Dünyanın hem kendi ekseni etrafında hem de güneş etrafında döndüğünü ifade etmiştir.
Galile: Fizik, matematik ve astronomi gibi konularda çığır açan çalışmalar yapmış ve ilgisi daha çok hareket üzerine yoğunlaşmıştı. Teleskopu astronomik alanda kullanan ilk bilim adamıdır. Böylece Kopernik’in görüşlerini ispat etti
Isaac Newton: İngiltere'de doğmuştur. Fizik, matematik, astronomi alanlarında buluşlar yapmıştır. Aynalı teleskopu geliştirmiştir. Evrensel kütle çekim kanununu ortaya atmıştır.
Albert Einstein: XX. yüzyılın önemli bilim adamlarından birisidir. Einstein, sadece iyi bir fizikçi değil aynı zamanda yetenekli bir matematikçiydi. Atomun küçük parçacıklardan oluştuğunu ispatladı.
Neva Çiftçioğlu: 1985’te biyoloji bölümünden mezun oldu. 1991’de Finlandiya’da vücutta kireçlenmelere neden olan nano bakteriler üzerinde çalıştı. Sonrasında NASA’da Mars Hayat Grubu’nda çalıştı. Astronotların sağlığı üzerine hazırladığı projeden dolayı Nobel Tıp ödülüne aday gösterildi. NASA’da çalışan tek Türk bilim insanıdır.

Bilim İnsanlarının Özellikleri
- Hayal güçleri zengindir.
- Meraklıdırlar.
- Cesurdurlar.
- Çok okurlar.
- Amaçları insanlığa faydalı olmaktır.
- Gelişmeleri takip ederler.
- Gözlem ve deney yaparlar.
- Sabırlıdırlar.


ATATÜRK VE BİLİM
Atatürk çağdaş uygarlık düzeyine ulaşmanın bilimle olacağına inandığı için bu konuda Türk milletine önderlik etmiş,  bilime ve öğretmenlere çok önem vermiştir.
        Atatürk’ün yurdumuzda bilimin gelişmesi için yaptığı çalışmalardan bazıları şunlardır:
 * Dünyadaki bilimsel gelişmeleri takip etmek ve yurdumuza aktarabilmek için yurt dışına öğrenciler gönderildi.
* 1925'te "İstikbal göklerdedir" diyerek Türk Hava Kurumu'nun kurulmasını sağlamıştır.
 * 1926’da Uşak’ta ilk şeker fabrikası kuruldu.
 * 1933'te ziraat alanında bilimsel çalışmalar ve gelişmeler yapmak üzere Ankara Yüksek Ziraat Enstitüsü kuruldu.
  * Her yaştan kişiye okuma-yazma öğretmek amacıyla "Millet Mektepleri" açılmıştır.
 * 1932'de Türk Dil Kurumunu kurdurmuştur.
  * 1935'te Ankara Dil ve Tarih Coğrafya Fakültesi açılmıştır.
 * Yurt genelinde demiryolu yapımına hız verildi.
Bilgi Kaynaklarımız
Bilgi edinmek amacıyla kullandığımız yayınlara bilgi kaynakları denir. Gazete, dergi, kitap, ansiklopedi, internet, süreli yayınlar gibi kaynaklardan geniş bilgi edinebiliriz.

Kaynakça Nasıl Yazılır
 Okulda bizlere verilen araştırma ödevlerini hazırlanırken çeşitli kaynaklardan yararlanabiliriz. Bu yaralandığımız kaynakları ödevimizin en arka sayfasında "Kaynakça" bölümünde göstermeliyiz. Bu bilgileri kaynakça bölümünde göstermezsek bilgi hırsızlığı yapmış oluruz. Bu ise kanunen suçtur.
Kaynakça bölümünde:
 * Yazarın adı soyadı
 * Kitabın adı
 * Kitabın yayınevi
 * Basıldığı yer ve tarihi yazılır.

Bilimsel Araştırma Basamakları
 * Önce araştırma yapılacak konu belirlenir.
 * Araştırma yapılacak olan kaynaklar belirlenir.( Katalog taraması)
 * Konuyla ilgili bölümler özetlenip yazılır.
 * Yararlanılan kaynaklar kaynakçada belirtilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder