15 Mayıs 2013 Çarşamba

II. MEŞRUTİYET’İN İLANI ( 24 TEMMUZ 1908 )


II. MEŞRUTİYET’İN İLANI ( 24 TEMMUZ 1908 )
                 Jön Türkler 1889 yılında İttihat ve Terakki cemiyetini kurdular. Bu örgüt II. Meşrutiyetin ilan edilmesi için II. Abdülhamit’e baskı yaptılar. Baskılar sonunda II. Abdülhamit 24 Temmuz 1908 'de II. Meşrutiyeti ilan etti. Anayasa değişikliği ile padişahın yetkileri kısıtlandı, meclis daha etkin hale getirildi. 13 Nisan 1909'da Meşrutiyet yönetimine karşı olanlar büyük bir ayaklanma yaptılar(31 Mart Olayı).Ayaklanmayı İttihatçıların oluşturduğu ve M. Kemal’in Kurmay Başkanlığını yaptığı Hareket Ordusu bastırdı. İttihatçılar bu ayaklanmadan II. Abdülhamit’i sorumlu tutarak tahttan indirdiler.
NOT: 31 Mart ayaklanması rejime yönelik bir ayaklanmadır. Geriye dönük bir rejimi istedikleri için irtica hareketi olarak nitelendirilir.
NOT: 31 Mart ayaklanmasından sonra Anayasada yapılan değişiklikle padişahın yetkileri sınırlandırıldı. Padişahın meclisi süresiz kapama yetkisi kaldırıldı. Bu değişiklikler Anayasanın daha demokratik bir hale getirildiğinin göstergesidir.
23 Nisan 1920, Milli mücadelenin önderi M. Kemal Ankara’da TBMM ‘yi açtı. Böylece Millet adına tüm yetkiler mecliste toplanmıştır. Halk egemenliği gerçekleşmiştir. Meclisin ilk demokratik çalışması “Egemenlik Kayıtsız Şartsız Milletindir” ilkesinin kabul edilmesidir.
29 Ekim 1923’te Cumhuriyet ilan edilmiştir. Cumhuriyet, Türklerin yeni devlet biçimi olmuştur. Atatürk İlk Cumhurbaşkanı, İsmet İnönü ilk başbakan olmuştur.
4 Ekim 1926 Medeni Kanun kabul edilerek Türk kadınına bazı hak ve özgürlükler getirmiştir. Kadınlar erkeklerle eşit statüye getirildi.
Kadınlarımıza siyasi alanda haklar tanındı.
·   1930 yılında belediye seçimlerine katılma hakkı,
·   1933 yılında muhtarlık seçimlerine katılma hakkı,
·   1934 yılında milletvekili seçme ve seçilme hakkı verildi.
Siyasal haklar Türk kadınına birçok Avrupa ülkesinden çok önce verilmiştir.
    1945’te çok partili döneme girilmiştir.
1995’te ülkemizde seçmen yaşı 20’den 18’e indirilmiştir.
1 Ocak 2002’de yeni Medeni Kanun kabul edilmiştir. Evlilik ve mirasta kadın erkek eşitliği sağlanmıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder