14 Mayıs 2013 Salı

TÜRK TARİHİNDE DEMOKRATİK GELİŞMELER



TÜRK TARİHİNDE DEMOKRATİK GELİŞMELER:
            Her ne kadar Hunlardan başlayarak günümüze kadar tüm Türk devletlerinde demokrasinin birçok örneklerini görsek de “modern anlamda demokratikleşme Osmanlı Padişahı II. Mahmut döneminde (1808-1839) başlamıştır.
            Batılı anlamda bir model getirmeye çalışmıştır. Bu dönemki çalışmaların arasında yer alan “Sened-i İttifak” Türk demokrasi tarihinin önemli bir ürünü sayılır. Çünkü Padişahın yetkilerinin sınırlamasına yönelik bir adım olarak kabul edilir. Padişah ile Ayanlar (valiler) arasında imzalanmıştır.
            1839 Tanzimat Fermanı ise can, mal ve namus güvenliğinin sağlanmasıyla, vergi adaletiyle, kişisel hakların tanınması açısından önemlidir.
            1856 Islahat Fermanı, eşitlikçi anlayış ve uygulamalar getirmiştir.
I. MEŞRUTİYET’İN İLANI ( 23 ARALIK 1876 )
 Namık Kemal, Şinasi ve Ziya Paşa gibi aydınların oluşturduğu gruba Genç Osmanlılar veya Jön Türkler denirdi. Bu grup yanlarına Mithat Paşa’yı da alarak Meşrutiyeti ilan etmesi koşuluyla II. Abdülhamit’i tahta çıkardılar.23 Aralık 1876 'da Kanuni Esasi hazırlanarak I.Meşrutiyet ilan edildi. Kanuni Esasi Osmanlı Devletinin ilk anayasasıdır. Monarşik yönetimden Meşrutiyet yönetimine geçildi. İlk kez milletvekili seçimi yapıldı.  Kanuni Esasiye göre iki tane meclis kuruldu. Meclisi Mebusan ( Üyelerini halk seçecek), Meclisi Ayan (Üyelerini Padişah seçecek)
Not: I. Meşrutiyetin ilanıyla Mutlakıyet dönemi sona ermiş Meşrutiyet dönemi başlamıştır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder