2 Mart 2013 Cumartesi

Türkiye’de Kurulan İlk Türk Beylikleri



 Türkiye’de Kurulan İlk Türk Beylikleri tamamı >>


TÜRKİYE’DE KURULAN İLK BEYLİKLER


            Malazgirt zaferinden sonra İkta(Fethedilen yer fethedenindir) sistemiyle komutanlar fetihlere başlamıştır.Büyük Selçuklu Devleti’nin merkezi otoritesinin zayıflaması sonucunda da bu kurulan beylikler bağımsız hareket etmeye başlamışlardır.

NOT: İkta sistemi Osmanlı Devleti’nde ki tımar-dirlik dediğimiz toprak verme usulüyle parasız güçlü ordu sistemi birbiriyle örtüşmektedir.

1. Danişmentliler (1080-1178) : Danişment Ahmet Gazi tarafından Sivas’ta kurulmuş,Bizans ve Haçlılara karşı mücadele etmiş,kurulan ilk  en büyük beylik-devlet tir.Anadolu Selçuklu Hükümdarı II.Kılıçarslan bu beyliğe son vermiştir.En önemli eserleri Sivas Gök Medrese.

 

2. Mengücekliler(1080-1228): Doğuanadolu’da Erzincan çevresinde kurulmuşlardır.Kurucusu Mengücek Gazi’dir.

 

3. Saltuklular(1072-1202: Ebul Kasım Saltuk tarafından Erzurum merkezli kurulmuştur.Haçlılar ve Gürcülerle mücadele etmişlerdir.Anadolu Selçuklu Hükümdarı Rükneddin Süleyman Şah tarafından son verilmiştir.En önemli eseri Erzurum Çifte Minareli Medrese.

 

4.Artuklular(1102-1409):B.Selçuklu komutanı Artuk Bey’in oğulları Hasankeyf,Harput ve Mardin’de kurmuş,3 kol halinde yaşamışlardır.Malabadi köprüsü en önemli eserleridir.

 

5. Çaka Beyliği (1081-1093):Çaka Bey tarafından İzmir çevresinde kurulmuş olup ilk denizcilik faaliyetlerini gerçekleştirerek donanmasıyla Bizans’ı yenmiş ve Ege Adalarını ele geçirmiştir.

Kaynak:egitimhane

 



Türkiye’de Kurulan İlk Türk Beylikleri tamamı >>


 


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder